Een koffiemachine kopen: het is nou niet bepaald eenvoudig tegenwoordig. Het aanbod is groot net als de hoeveelheid marketing praatjes die de rondte ingaan. Zo zouden keramische maalschijven een groot verschil moeten maken, maar is het verschil in de werkelijkheid nihil. Om je een handje te helpen hebben wij een aantal koffiemachine merken uitgelicht en alle marketing praatjes ervoor jou uitgefilterd. Zo kom je er snel achter welk merk het beste bij jouw koffiegewoontes en budget passen.
In dit artikel bespreken we niet alleen merken voor volautomatische koffiemachines, maar ook voor filter-koffiezetapparaten. Geen idee welk type koffiezetapparaat bij je past? Op baristaworden.nl worden de verschillen per type koffiezetapparaat duidelijk uitgelegd.
Het premium merk – Jura
Volgens velen is Jura het merk dat de lekkerste koffie zet, mede dankzij de unieke zettechniek Pulse Extraction Process. De gemalen koffie wordt eerst licht bevochtigd zodat alle aroma’s vrijkomen en alle potentiële smaken onttrokken worden. De espresso’s komen met een mooie cremalaag waar we allemaal zo van houden.
De koffiemachines van Jura zien er chique uit en zijn (vaak) verkrijgbaar in verschillende kleuren en edities. Door het grote formaat zijn Jura koffiemachines doorgaans minder geschikt voor kleine keukens of kleine huishoudens.
Met premium kwaliteit komt natuurlijk ook een premium prijs. De instapmodellen – die eigenlijk best simpel zijn en weinig mogelijkheden hebben – beginnen vanaf 700 euro. Ben je op budget, dan is Jura niet wat je zoekt.
Van budget tot luxe – De’Longhi
De’Longhi is één van de grootste merken in de koffiewereld voor thuisgebruik. Het Italiaanse merk heeft een goede reputatie voor degelijke koffiemachines die er misschien niet zo mooi uitzien als bij Jura maar je betaald er dan ook een stuk minder geld voor.
De Magnifica machines zijn de instapmodellen. Voor zo’n 300 euro of meer heb je een degelijke koffiemachine met een klassiek stoompijpje. Zo’n koffiezetapparaat koop je wanneer je voornamelijk zwarte koffie drinkt. Het klassieke stoompijpje vind je vaak op goedkopere koffiemachines en werken vaak omslachtig – nou niet bepaald uitnodigend om een cappuccino te maken. Echter is dit bij alle merken het geval, niet alleen bij De’Longhi.
Naast goedkopere koffiemachines ben je bij De’Longhi zowel aan het juiste adres voor middenklasse koffiemachines en apparaten van de bovenste plank. Prijzen lopen op tot wel 2.000 euro.
De beste prijs-kwaliteitsverhouding – Krups
Krups is misschien wel het merk waarbij je het meest voor je geld krijgt. Dit wil niet zeggen dat je de allerbeste kwaliteit in huis haalt, maar voor een betaalbare prijs mag je rekenen op een moderne koffiemachine met veel instelmogelijkheden.
Zo heb je een koffiemachine met een ruim waterreservoir van meer dan 2,0 liter, bediening via touch knoppen, keuze uit 12 koffiespecialiteiten en de mogelijkheid om 2 cappuccino’s tegelijk te zetten voor iets meer dan 500 euro. Bij andere merken ben je daar echt veel geld voor kwijt.
De beste voor filter-koffiezetapparaten – Melitta
Melitta is natuurlijk groot geworden door de verkoop van papieren filters voor filterkoffie. Inmiddels is het assortiment flink uitgebreid en verkoopt Melitta naast filter-koffiezetapparaten ook volautomatische koffiemachines.
Melitta heeft een ruim assortiment aan filter-koffiezetapparaten waarvan de Aroma Fresh er bovenuit springt. Dit koffiezetapparaat is vrij uniek omdat het een geïntegreerde koffiemolen heeft. Zo geniet je altijd van filterkoffie gemaakt van versgemalen koffiebonen. Zo’n ingebouwde bonenmaler zit standaard in een volautomatische koffiemachine, maar is vrij uniek voor filter-koffiezetapparaten.
Conclusie: welk merk past het beste bij jou?
Op basis van de bovenstaande vergelijking denk ik dat je al vrij goed in staat moet zijn om te bepalen welk merk het beste bij je past. Een tip die ik kan meegeven is om een koffiemachine eerst te proberen voordat je deze aanschaft. Dit zou je in de winkel kunnen doen of bij vrienden en familie die toevallig een koffiezetapparaat hebben die jij ook op het oog hebt.